Tillkännagivanden

En modell för hantering av innovationsförmåga i organisationer – utveckla innovationsförmågan som en del av organisationsstyrningen (STT, 8 juni, 2004)
Ett nytt benchmarking-verktyg som ökar effektiviteten i företag och offentliga organisationer har skapats. Organisationer kan använda verktyget för att mäta sin förmåga att vara innovativa. Benchmark-systemet har utvecklats av Jukka Yliherva, marknadschef på finska Vägaffärsverket, inom ramen för hans avhandlingsarbete på Oulu universitet.

Enligt Yliherva hindrar bristen på effektiva benchmarks organisationer från att utveckla användbara innovationer. Innovationer, dvs. nya lösningar som ger ekonomiska fördelar, spelar en viktig roll när det gäller att förbättra produktiviteten. Behovet att öka produktiviteten orsakas av åldrande befolkning, av att arbeten outsourcas till länder som Kina och Indien och av internationell skattekonkurrens.

"Bäst förutsättningar för att förbättra produktiviteten finns när en organisation har förmåga till både förnyelse och innovation", sa Yliherva på en presskonferens i Helsingfors.

Ylihervas benchmark-system är en trestegsmetod där man bland annat utvärderar starka sidor och svagheter för både intern personal och externa partners. Metoden ger numeriska data som ledningen för företaget eller den offentliga organisationen kan använda för att utveckla innovationsförmågan.

Hittills har fler än hundra organisationer använt benchmarking för att mäta sin förnyelse- och innovationsförmåga och fått analyser och rekommendationer för förbättrad produktivitet. Benchmark-systemet finns tillgängligt på Internet på www.innovaatiomittaus.fi.

Fallstudie: Finska Vägaffärsverket
Yliherva använder finska Vägaffärsverket som exempelorganisation i sin studie. Under benchmarkingprocessen angav leverantörerna att finska Vägaffärsverkets starkaste sida var de stora expertkunskaperna inom organisationen och den största svagheten var deras kortsiktighet.

Finska Vägaffärsverket har nu börjat ta fram rutiner som ska öka effektiviteten. Enligt Yliherva har benchmarkingprocessen tagits emot väl även bland leverantörerna och väckt mycket intresse.

Benchmarkingen kan också spela en större roll i ekonomin, eftersom man även från myndigheternas sida har betonat hur viktigt det är att förbättra produktiviteten i den offentliga sektorn. Yliherva anser att det första steget bör vara att studera vilka skillnader i effektivitet som faktiskt finns i den offentliga sektorn, så att alla beslut om att öka effektiviteten blir något mer än tomma ord.

Värdet för offentliga inköp är cirka 11 miljarder euro per år, vilket motsvarar en tredjedel av den offentliga sektorns utgifter. Uppskattningsvis kan förbättrad inköpseffektivitet innebära besparingar på upp till 25 procent. Enligt Yliherva kan verktyget också användas i den offentliga sektorns program för att öka produktiviteten.

Partnersamarbete som ett sätt att öka produktiviteten
Yliherva betonar det faktum att samarbete mellan organisationer har blivit en allt viktigare metod för att förbättra produktiviteten. Utöver den interna strukturen och personalresurserna, har alla organisationer externa kontakter som också måste fungera för att innovationsförmågan ska vara optimal.

För att en organisations innovationsförmåga ska kunna förbättras måste olika perspektiv presenteras inom organisationen, mål måste anges, innovationer måste belönas och organisationen måste betona innovationer som ett viktigt kärnvärde. Det är också viktigt att organisationerna är medvetna om hur de rankas i förhållande till andra liknande organisationer.