Tiedotteet

Nokia alkoi rakentaa yhteistyöverkostoja 1990-luvun lopulla (HS 3.10.2004)
- Yhtiö hakee kasvun väyliä myös sijoittamalla pieniin yrityksiin


”Tarvittavan osaamisen kirjo on niin laaja, ettei edes Nokian kokoisen yrityksen kannata yrittää hallita kaikkea itse”, linjaa markkinointijohtaja Timo Poikolainen Nokian teknologia-alustoja kehittävästä yksiköistä. Nokian suhtautuminen yhteistyöhön muuttui 1990-luvun lopulla. Aikaisemmin omaa teknologiaansa varsin tarkasti varjellut yhtiö ryhtyi tuolloin määrätietoisesti rakentamaan itselleen yhteistyöverkostoa. Nykyisin yhteistyö on keskeinen osa kasvustrategiaa.

”On tämä meilläkin niukkuuden jakamista. Osallistumme, jos teknologia on meille riittävän tärkeä. Toisaalta voimme hakea näköalapaikkoja meille uusille alueille”, Poikolainen linjaa. Ihan pienestä urakasta ei ole kyse. Tällä hetkellä Nokian väkeä on mukana noin sadassa yhteistyöorganisaatiossa.

Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina ovat usein kilpailijat eli muut laitevalmistajat. Poikolainen korostaa yhteistyön ja keskusteluiden muiden yritysten kanssa rikastuttavan omaa ajattelua. Hänen mukaansa yhteistyö tehdään yleensä hyvässä hengessä – vaikka kaikkien tavoitteena onkin ohjata standardien kehitystä oman toiminnan kannalta mahdollisimman suotuisaan suuntaan.

”Neuvotteluissa pärjää hyvin, jos oman organisaation tarpeiden lisäksi tuntee myös muiden osapuolten tavoitteet ja tietää, missä asioissa he ovat todennäköisesti valmiita joustamaan. Täytyy osata sovitella ja löytää liittolaisia”, Poikolainen tiivistää.

Suuria haasteita ovat Poikolaisen mukaan toimialojen ja toimintakulttuurien väliset erot, joiden yhteensovittaminen ei aina ole aivan yksinkertaista. ”Esimerkiksi telealalla telelaitteiden valmistajat ovat tottuneet sopimaan yhteisistä standardeista, minkä jälkeen niihin sopivia tuotteita on alettu tuomaan markkinoille. Tietokonebisneksessä on tehty päinvastoin: kukin tuo markkinoille oman konseptinsa, ja sen jälkeen katsotaan, mikä niistä selviytyy voittajaksi”, Poikolainen selittää.

Nokia etsii uusia kasvun väyliä myös sijoittamalla pieniin teknologiayrityksiin. Pääomasijoituksia yhtiö tekee muun muassa vuonna 1998 perustetun Nokia Venture Partners-organisaation kautta. Se on 650 miljoonan euron salkullaan yksi maailman suurimmista teknologiayrityksiin keskittyvästä pääomasijoittajista.


Lähde: Helsingin Sanomat 3.10.2004
Kirjoitus kokonaisuudessaan sivulla E3 (Talous & Työ)
Kirjoittaja: Helena Ranta-aho